AUDIO POJAČAVAČI CEVNI II
Ovako je počelo
Krajem pedesetih godina Philips je svetski moćnik u proizvodnji komponenata i gotovih uređaja iz svih oblasti tehnike i telekomunikacija (od aparata za široku potrošnju do uređaja za profesionalnu namenu). Sve oblasti su u naglom usponu, a audio tehnika doživljava bum zbog naglog buđenja interesovanja svetske javnosti za novom tehnikom prenosa zvuka. Godine 1960. u okviru »PHILIPS TEHNISCHE BIBLIOTHEK« izdaje se knjiga ,«Hi-Fi VERSTARKER SCHALTUNGEN« od autora E. RODENHUIS. Knjiga obaveštava svetsku javnost o dostignućima radova Philips-ovog tima stručnjaka iz audio tehnike.
Od tada evropski gigant definiše značenje i daje specifikacije Hi-Fi uredjaja za reprodukciju zvuka. Na prednjim pločama svojih audio uredjaja stavlja logo Hi-Fi.
Iste 1960-te, Jugoslovensko izdavačko preduzeče »TEHNIČKA KNJIGA« izdaje knjigu pod naslovom "TEHNIKA KVALITETNE REPRODUKCIJE ZVUKA (Hi-Fi TEHNIKA)", trojice autora: Đ. Kovačevića, P. Tepine i S. Radomana. Opredeljenje autora je bila želja da nas informišu o aktuelnim svetskim zbivanjima iz te oblasti. Philips-ova dostignuća iz pojačanja audio signala su verno preneta u njihovom delu. Knjiga opravdava veliki interes ovdašnje javnosti za probleme tehnike kvalitetne reprodukcije zvuka, začete na ovom prostoru tik nakon Drugog svetskog rata.
Ovako je nastavljeno
Knjiga »Hi-Fi AUDIO - POJAČAVAČI CEVNI« izašla je iz štampe januara 2000.-te godine i smatram je logičim nastavkom davno započetog interesovanja. Trebalo je da prođe četiri decenije da nam se dogodi pisana reč par entuzijasta (sponzora) okupljenih oko autora. Knjiga je opravdala svoje postojanje i tiraž od 600 primeraka je rasprodat za par godina, a interes za njom bio je i dalje.
U uvodnoj reči zapisao sam: ,,Vi ste deo tima koji ima mogućnost nastavka ovog beskrajnog procesa. Dajte doprinos kako bi sledeća izdanja bila ažurirana i bolja«.
Hvala na poverenju i saradnji.
Ovako nastavljamo
Na adresama http://www.hificafe.net i http://www.audiohard.com obratio sam se potencijalnim čitaocima januara 2009. sa molbom na saradnju. Već u maju imao sam dovoljno informacija o saradnji čiji je moto ,,Tražili ste, čitajte''. Sve do sada je ažurirano, a tako će i nadalje biti. Interesantno je da tražite izmene i dopune u samim glavama knjige i to sa dosta razložnosti. Uveren sam da imamo iste namere da knjiga bude ažurnija i bolja, te opravda svoje postojanje.
Sem vaših želja za štivom, autor ima viđenje da upute za samogradnju poveri audiofilima-konstruktorima čija osnovna delatnost nije elektronika ili je to nekada bila. Desetak ,,amatera'' predstaviće sebe i svoje radove uz sve potrebne podatke za samogradnju. Svako od njih, na dva CD-a koja će biti deo knjige priložiće šeme, slike i dve muzičke numere po svom izboru.
Ovim će ,,Glava V'' koja se odnosi na samogradnju pretrpeti najveće izmene. U novom izdanju ostaće primeri samogradnje koji se smatraju za trajnje dobro i kompletan program Gala.
Poziv na saradnju traje do kraja septembra jer knjiga ide na prelom u novembru, a izlazi iz štampe januara 2010-te. Tiraž je ograničen i biće u varijantama sa mekim i tvrdim povezom.
Prvu knjigu sponzorisale su sve firme kod kojih sam radio ili bio spoljni saradnik. Danas je to značajno drugojačije te Vas pozivam na pretplatu.
Cena knjige u pretplati:
1. Tvrdi povez 14 evra (u dinarskoj protivvrednosti
2. Meki povez 12,5 evra (u dinarskoj protivvrednosti)
Racun kod Vojvodjanske banke:
355-5044587-16 sa naznakom ,,Knjiga''.
Molim Vas čitko napišite: ime i prezime, adresu (sprat/ stan).
Svrha uplate:
Pretplata na knjigu "Audio Pojacivaci Cevni 2"
Primalac:
Nikola Vukusic
Pregrevica 181
11080 Zemun
E-mail za potvrdu prijema uplate: tubelab@eunet.rs
Hvala na poverenju.
Autor Nikola Vukušić